SEO in coronatijd, wel of niet doen?

Door corona en alle gevolgen ervan leven we al ruim een jaar in het ‘nieuwe normaal’. Bedrijven én consumenten zijn door de coronacrisis gedwongen om zich anders te anticiperen dan voorheen. Al voor de coronacrisis was het erg belangrijk om als bedrijf aan SEO te doen, maar door de coronacrisis is dit alleen nog maar belangrijker geworden. Is het dus slim om aan SEO te doen in coronatijd? Jazeker! In dit artikel leg ik je haarfijn uit waarom dat zo is.

yoast

Met sneltreinvaart de digitale wereld ingeduwd

Het afgelopen jaar hebben we allemaal kunnen zien hoe belangrijk online zichtbaarheid voor merken is. Veel offline mogelijkheden om je bedrijf of merk in de picture te zetten, vielen weg en iedereen was grotendeels aangewezen op de online wereld. De corona maatregelen en de offline beperkingen die daaruit voortvloeiden, duwde iedereen in sneltreinvaart richting de digitale wereld. Zelfs mensen die voor de coronacrisis nog niet zoveel online deden, zoals 55-plussers, zijn tegenwoordig meer dan ooit op het internet te vinden. Vooral het gebruik van online tools zoals Zoom, Teams én Google is tijdens de corona periode enorm toegenomen.

Zie de kansen die je dankzij corona hebt gekregen!

Corona heeft het afgelopen jaar veel vervelende dingen met zich meegebracht en dat doet het nog steeds. Toch biedt deze crisis ons als ondernemer ook mooie, nieuwe kansen. Kijk maar eens naar alle creatieve initiatieven die restaurants doen om het hoofd boven water te houden. Als er geen coronacrisis was geweest, waren zij waarschijnlijk nooit op zulke gave ideeën gekomen. En nu ze deze mooie ideeën eenmaal hebben, kunnen ze die ook na de corona periode blijven benutten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gave ‘driving diners’ waarbij je met jouw eigen auto of een gehuurde auto langs diverse restaurants in de regio rijdt voor een gerecht. Het is niet alleen een tof concept, maar er zijn ook mooie samenwerkingen door ontstaan tussen verschillende ondernemers. Iets wat zonder corona waarschijnlijk niet was gebeurd.

Ga de coronacrisis sterker uit dan dat je erin ging!

Bovenstaand voorbeeld is een mooi offline initiatief, maar ook online zijn er zeker een aantal zaken die je kunt doen om als ondernemer deze crisis door te komen. Of beter nog: om sterker uit de coronacrisis te komen dan dat je erin ging! Er zijn online namelijk een aantal interessante ontwikkelingen gaande, waarop je als ondernemer slim kan inspelen. Hieronder vertel ik je er meer over!

Wat veranderd er anno 2020 aan SEO?

95%(!) van de Nederlanders zoekt in Google naar producent en diensten

Dat is echt superveel! Google is dankzij de corona maatregelen dé plek geworden waarop de meeste Nederlanders zich oriënteren als zij een product of dienst willen kopen. Dit geldt voor álle producten en diensten. Waar men eerder voor sommige zaken liever nog een fysieke winkel of showroom bezochten, zoeken ze nu meer informatie over hetgeen wat ze wilden bekijken op in Google. En bevalt die informatie hen? Dan willen ze maar al te graag het product kopen. Voor ondernemingen in alle branches is het dus meer dan ooit tevoren belangrijk om goed vindbaar te zijn in Google.

Google is momenteel dé plek voor leadgeneratie en meer bezoekers

Anno 2021 is Google dé plek om leads te generen. Voor maar liefst 95% van de Nederlanders is deze zoekmachine namelijk het startpunt van de zoektocht naar een product of dienst. Het is ook dé plek van waaruit bedrijven de meeste bezoekers krijgen. Google is dus dé plek van waaruit je potentiële klanten kunt binnenhalen. Wil je graag dat jouw onderneming de coronacrisis overleeft? Dan is het noodzakelijk om goed in de zoekresultaten van Google zichtbaar te zijn.

Google blijft the place to be!

Google is dus tegenwoordig voor bijna alle Nederlanders the place to be om een product of dienst te kopen. Daardoor is de kans enorm groot dat er ook een grote groep mensen in Google op zoek zijn naar jouw aanbod. Dit zijn mensen die al bereid zijn om bij je te kopen. Ze moeten je alleen nog even kunnen vinden in Google. Reden genoeg om vandaag nog te starten met het zoekmachine optimaliseren van jouw website. Experts verwachten zelfs dat enkel de bedrijven die nu hun website goed zoekmachine optimaliseren, de coronacrisis zullen overleven. Ook na de coronacrisis zal Google thé place to be blijven voor mensen die zoeken naar producten of diensten. De mensen die dat al voor de coronacrisis deden blijven dat sowieso gewoon doen. En de mensen die het door de coronacrisis zijn gaan doen, zijn er nu achtergekomen hoe makkelijk het eigenlijk wel niet is om vanuit je luie stoel de producten en diensten te vinden die je zoekt.

SEO is dé meest kosteneffectieve methode om in te zetten!

Al deze nieuwe ontwikkelingen zorgen ervoor dat SEO momenteel dé meest kosteneffectieve methode is die je kunt inzetten om met jouw onderneming sterker uit deze onzekere tijden te komen. Met een aantal SEO-technieken is het trouwens mogelijk om al in relatief korte tijd jouw concurrentiepositie te versterken en mooie resultaten te boeken.

 

SEO is trouwens niet alleen voor korte termijn een mooie manier om meer klanten te krijgen. Integendeel zelfs! Wanneer je jouw website eenmaal goed hebt zoekmachine geoptimaliseerd, blijf je daar in de toekomst van profiteren. De hogere posities die je dankzij zoekmachine optimalisatie hebt behaald in Google, zullen daar niet zomaar weer weg zijn. Met goede SEO benut je dus de enorme toename in online verkeer en leg je het fundament voor een crisisbestendige onderneming waarvan je ook in de toekomst profijt hebt.

Google is ook the place to be voor ondernemers!

goede voornemens Jenneke knallenmetseo

Waar Google tegenwoordig voor leads the place to be is, is dat het automatisch ook voor ondernemers geworden. Ik ben trouwens niet de enige die daar achter is gekomen. Veel ondernemers hebben dit door en zijn als een malle hun website gaan zoekmachine optimaliseren. De concurrentie is dan ook inmiddels sterk toegenomen. Daarnaast stelt Google een aantal eisen aan websites om ze hoog te laten scoren in haar zoekresultaten. Dat betekent trouwens niet dat het nu zinloos is om jouw website te gaan optimaliseren, maar wel dat dit echt vanaf het begin al op de juiste manier moet gebeuren. Daarom is het verstandig om dit niet op eigen houtje te gaan doen, maar hiervoor een SEO-Expert in te schakelen. Ikzelf ben een SEO-Expert en kan jou hier op twee manieren mee helpen:

 

  1. Ik leer je de basis over SEO tijdens de SEO Quickstart, waardoor je in ieder geval de basis SEO-technieken zelf kunt toepassen.
  2. Ik begeleid je van A tot Z bij het zoekmachine optimaliseren van jouw website tijdens het traject Knallen met SEO.

Hi, mijn naam is Jenneke

Ik ben SEO Copywriter en met mijn bedrijf Knallen met SEO help ik mede-ondernemers knallen in de zoekresultaten van Google. Wil je weten hoe je zelf kunt knallen in Google?

 

Masterclass