Waarom is SEO belangrijk voor je onderneming?

SEO optimalisatie is eigenlijk iets wat iedere ondernemer in zijn of haar takenpakket hoort te hebben. Wil je weten waarom? Dat leg ik je uit in dit artikel!

Wat is SEO?

Weet je nog niet zo goed wat SEO is? Dan raad ik je aan om mijn training ‘Wat is SEO?’ te volgen. In deze training leg ik je precies uit wat SEO is en hoe je het zelf kunt toepassen. 

Oké omdat jij het bent, toch een korte uitleg over SEO

SEO is de afkorting van de Engelse term search engine optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie. Dit betekent grofweg dat je jouw website zo goed mogelijk optimaliseert om beter gevonden te worden in zoekmachines zoals Google. In Nederland is Google nog steeds de grootste zoekmachine. Daarom focussen we ons in Nederland vooral op het optimaliseren van onze website voor deze zoekmachine.

Waarom is seo optimalisatie belangrijk?

Veel mensen zoeken op het internet naar een antwoord op een vraag of een oplossing voor een probleem dat ze hebben. En waar zoeken die mensen vooral naar antwoorden en oplossingen? Juist, in Google! Daarnaast kijken de meeste gebruikers van Google alleen naar de zoekresultaten die op de eerste pagina naar voren komen wanneer zij hun zoekintentie hebben ingetikt. Sterker nog: ze klikken meestal een pagina aan die in de top 5 van de zoekresultaten staat.

Juist hierom is het belangrijk dat je aan zoekmachine optimalisatie doet. Hoe beter jouw website zoekmachine is geoptimaliseerd, hoe groter de kans dat jouw webpagina’s hoog in de zoekresultaten van Google komen te staan.

Waarom is zo’n hoge ranking belangrijk voor jouw onderneming?

Waarom moet je als ondernemer nou eigenlijk hoge rankings willen behalen in Google? Nou, omdat nog steeds onwijs veel mensen via Google zoeken naar het antwoord op hun vraag of de oplossing voor hun probleem. En zo’n vraag en oplossing hoef je trouwens niet heel letterlijk te nemen. Een ‘probleem’ dat een gebruiker kan hebben, is bijvoorbeeld dat hij geen hippe rode sneakers heeft, maar die wel graag wilt hebben. Als er 2.000 mensen zijn die maandelijks dit ‘probleem’ hebben en daarom zoeken op ‘hippe rode sneakers’ en jij wel hippe rode sneakers in jouw assortiment hebt opgenomen, maar hiervoor geen zoekmachine optimalisatie hebt gedaan, is dat natuurlijk zonde! De kans is dan namelijk klein dat jouw website op de eerste pagina van de zoekresultaten van Google staat. Dat zijn weer 2.000 potentiele klanten die je bent misgelopen!

SEO kan voor een hogere omzet zorgen

Wat ik met bovenstaand voorbeeld probeer uit te leggen, is dat je door middel van goede SEO optimalisatie, beter gevonden zult worden door gebruikers van Google of liever gezegd door potentiele klanten. 

Wanneer jij bij het optimaliseren van jouw website je focust op zoektermen die bij jouw website passen (waarvan het logisch is dat jij erop gevonden wilt worden) zul je er vanzelfsprekend op gevonden worden door mensen die op deze zoekterm zoeken. Hoe specifiekere zoektermen je gebruikt (dus hippe rode sneakers in plaats van hippe rode schoenen), hoe meer mensen je dus zult aantrekken die specifiek op die zoekterm zoeken. Dat betekent dat die mensen al bewust op zoek zijn naar datgene wat jij hen te bieden hebt. Dit vergroot de kans dat wanneer ze eenmaal op jouw website zijn, ze daadwerkelijk tot koop zullen overgaan. Wanneer je SEO goed inzet, kun je daardoor dus een hogere omzet krijgen.

Door bewust te kijken naar waar jouw potentiele klanten op kunnen zoeken in Google en wat jij hen daarin te bieden hebt, kun je heel doelgericht de content op jouw website hierop inrichten. En dat is nou wat er wordt bedoeld met zoekmachine optimalisatie!

SEO is geen hogere wiskunde, maar ook niet niets

Hiermee bedoel ik te zeggen: iedereen kan zoekmachine optimalisatie onder de knie krijgen. Echter is het wel belangrijk dat je elke SEO-techniek op de juiste manier toepast. Doe je dat niet? Dan zal Google je ‘straffen’ met een lagere ranking in haar organische zoekresultaten. Al je moeite is dan voor niets geweest … en dat wil je natuurlijk niet!

Niet om mijzelf de hemel in te prijzen maar: ik weet heel goed wat omtrent zoekmachine optimalisatie wel en niet werkt, wat de valkuilen zijn enzovoorts. Wil je weten wat SEO precies is en hoe je dit zelf goed kunt toepassen? Dan raad ik je toch echt mijn training Wat is SEO? aan. Daarin leg ik het je namelijk haarfijn uit, zodat je direct na de training met de SEO optimalisatie van jouw website aan de slag kunt gaan!