Wat zijn zoektermen en zoekwoorden precies?

Zoektermen en zoekwoorden; mensen halen het vaak door elkaar, maar het zijn toch echt 2 verschillende dingen. Wat zoekwoorden en zoektermen precies zijn, leg ik je in dit artikel uit!

Wat zijn zoekwoorden?

Een zoekwoord is altijd 1 woord dat wordt gebruikt bij een een zoekintentie in Google. Een zoekintentie is datgene wat een gebruiker daadwerkelijk intikt in de zoekbalk van Google. Een zoekwoord zou dus kunnen zijn: ‘fiets’. Een zoekwoord kan nooit een combinatie van 1 of meerdere zoekwoorden zijn. Het is altijd een op zichzelf staand woord.

Wat zijn zoektermen?

Een zoekterm is een zoekintentie van een gebruiker dat uit 1 of meerdere zoekwoorden bestaat.

Dat is bijvoorbeeld: ‘rode fiets’ of ‘rode fiets kopen’. Daarnaast kan een zoekterm ook een vraag zijn zoals: ‘Wat is een rode fiets?’.

Longtail en shorttail zoektermen

Je kunt zoektermen onderverdelen in longtail zoektermen en short tail zoektermen. Veel mensen denken dat ze weten wat longtail en shorttail zoekwoorden zijn, maar vaak is hier nog veel misverstand over. Beide termen zeggen namelijk niets over de lengte van de zoekterm.

Wat is een shorttail zoekterm?

Een shorttail zoekterm is namelijk een zoekterm met een hoog zoekvolume. Dat betekent dat er per maand veel op wordt gezocht. Een hoog zoekvolume betekent dat veel websites hoog op die term willen ranken in Google. En dat betekent weer een hogere concurrentie, waardoor het vaak aan te raden is om te kiezen voor een longtail zoekterm.

Wat is een longtail zoekterm?

Een longtail zoekterm is een zoekterm waarop het zoekvolume (wat) lager is dan bij shorttail zoektermen. Dat betekent doorgaans vaak ook een lagere concurrentie. Hierdoor is de kans veel groter dat je bij deze zoektermen een mooie ranking behaald in Google als je jouw website hierop optimaliseert. Daarom raad ik altijd aan om je te focussen op longtail zoektermen. Het komt veel voor dat een shorttail zoekterm uit maar 1 woord bestaat, bijvoorbeeld ‘SEO’, en een longtail zoekterm uit meerdere zoekwoorden bestaat. Echter betekent dit niet automatisch dat een shorttail zoekterm altijd uit maar 1 zoekwoord bestaat en een longtail zoekterm altijd uit meerdere zoekwoorden.

Vragen over SEO?

Ik hoop dat je dankzij dit artikel een stuk beter snapt wat zoekwoorden en zoektermen zijn en wat het verschil tussen beide is. Mocht je nog vragen hebben of meer over SEO willen weten? Dan mag je altijd contact met mij opnemen via jenneke@knallenmetseo.nl.