Waarom is SEO belangrijk?

Veel ondernemers krijgen een beetje kriebels bij het woord SEO. Ik vind dat erg jammer, want het is voor iedere ondernemer belangrijk om aan SEO te doen. Als je niet aan zoekmachine optimalisatie doet, kun je namelijk een behoorlijke groei en omzet mislopen. En dat is natuurlijk zonde. Daarom leg ik in dit artikel uit waarom SEO belangrijk is en waarom het zo belangrijk is dat jij als ondernemer aan zoekmachine optimalisatie gaat doen. Lees dus snel verder!

Waarom is SEO belangrijk?

“If you don’t do SEO, I will look for you but will not find you”

Deze zin vat echt perfect samen waarom het zo belangrijk is om aan zoekmachine optimalisatie te doen. Als je niet aan SEO doet, kan iemand die nota bene zelf al naar jouw aanbod op zoek is jou niet vinden. Sterker nog: in plaats van dat diegene jou in de zoekresultaten van Google ziet staan, ziet diegene concurrenten van jou daarin staan die wel aan zoekmachine optimalisatie doen. Met als gevolg dat die persoon naar hen toe gaat voor datgene waar hij naar op zoek is en niet naar jou. Weer een klant misgelopen!

‘Even Googelen’, herkenbaar?

Om te begrijpen waarom het zo belangrijk is dat je als ondernemer aan SEO doet, is het een goed idee om eens stil te staan bij waarom wij Google ook alweer gebruiken. We gebruiken Google om een antwoord te vinden op een vraag die we hebben of om een oplossing te vinden voor een probleem dat we hebben. Ga maar eens na wanneer jij zelf ‘even googelt’. Dat is altijd wanneer je op zoek bent naar iets. Je hebt een bepaalde behoefte gekregen en wilt die graag vervuld zien worden. Die behoefte kan bijvoorbeeld zijn dat je antwoord krijgt op de vraag: ‘Hoe oud worden jachtluipaarden?’ maar ook een oplossing voor een probleem dat je hebt: ‘Rode schoenen zijn hip. Help, ik heb geen rode schoenen dus die wil ik!’. Mensen willen graag dat hun behoeftes worden vervuld. Dat is dan ook precies de reden dat een zoekmachine zoals Google zo groot is geworden. Het gebruiken van een zoekmachine is namelijk een hele makkelijke manier om antwoorden te krijgen op vragen die je hebt of om oplossingen te vinden voor problemen waarmee je rondloopt. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen hiervoor Google, dus ook jouw ideale klant.

Laat aan potentiële klanten zien dat je er bestaat!

Ook wanneer mensen op zoek zijn naar een product of dienst gebruiken ze heel vaak Google om dat product of die dienst te vinden. Het mooie is dat mensen in dat geval zelf al de behoefte voor jouw dienst of product hebben gecreëerd. Je hoeft ze er dus niet meer voor warm te maken, zoals dat op sociale media en andere platforms nog wel vaak het geval is. Het enige wat jij hoeft te doen in Google is ervoor te zorgen dat mensen jouw aanbod kunnen vinden en dus te weten komen dat ze hiervoor bij jou terecht kunnen. Vervolgens zorg je op jouw website ervoor dat het eenvoudig en verleidelijk is om die betreffende dienst of dat betreffende product af te nemen en kijk: je hebt weer een klant binnen! Door jouw website goed vindbaar te maken voor jouw doelgroep, kun je dus serieus meer geld verdienen.

Niet aan SEO doen, is hetzelfde als er niet voor kiezen om meer omzet te maken

Eigenlijk kun je dus wel stellen dat als je niet aan SEO doet, dat gewoonweg hetzelfde is als ervoor kiezen om niet meer omzet te maken. Maar iedere ondernemer wil toch meer geld verdienen en zijn of haar bedrijf laten groeien? SEO is dus voor iedere ondernemer ontzettend belangrijk om te gaan doen. Begin je al wat positiever te denken over zoekmachine optimalisatie? Mooi, want er is nog een reden om er vandaag nog mee te aan de slag te gaan!

Met SEO maak je van jouw website een serieuze inkomstenbron

Het is natuurlijk heel leuk dat je een mooie website hebt, maar je hebt er niets aan als het je geen klanten oplevert. Ondertussen betaal je wel voor de hosting en misschien ook nog wel maandelijks voor een websitebouwer die jouw website onderhoudt. Door jouw website te zoekmachine optimaliseren, kun je meer potentiële klanten naar die mooie website van jou trekken en daardoor meer omzet maken. Hoe meer je aan SEO doet, hoe beter jouw doelgroep jouw website kan vinden. En hoe slimmer je SEO inzet, hoe meer geld je ermee kunt verdienen. Dat is dus dat stuk van jouw doelgroep die zelf al naar jouw aanbod op zoek is en alleen nog maar even hoeft te weten dat ze ervoor bij jou aan het juiste adres zijn. Dankzij SEO kun je dus van jouw website een serieuze inkomstenbron maken.

Dankzij SEO kun je geld besparen!

SEO is dus belangrijk, omdat je erdoor meer geld kunt verdienen maar er is nog een hele belangrijke reden. Dankzij SEO kun je namelijk niet alleen meer omzet maken, maar ook nog eens geld besparen. Het zoekmachine optimaliseren van een website is namelijk in principe gratis en kun je in principe ook nog eens gewoon zelf doen. Al zou je zelfs geld investeren in een goede training of traject: als je eenmaal weet hoe SEO werkt heb je daar de rest van je leven profijt van. En dat geldt niet alleen voor de website die je nu beheert, maar voor alle websites die in de toekomst misschien nog gaan komen.

Zo zit dat!

Hoe zit dat geld besparen dan precies? Nou, misschien besteed je nu wel veel geld aan sociale media advertenties, Google Ads, dure e-mail marketingsystemen enzovoorts. Als je dankzij SEO van jouw website een serieuze inkomstenbron hebt gemaakt, heb je die advertenties waarschijnlijk niet eens meer nodig. Je kunt dan namelijk gaan afwegen hoeveel inkomsten die advertenties jou daadwerkelijk opleveren ten opzichte van jouw website. Aan de hand daarvan kun je bekijken of die advertenties de investering nog wel waard zijn of dat je je beter kunt focussen op organische (gratis!) content op sociale media om jouw doelgroep aan je te binden en het verder zoekmachine optimaliseren van jouw website. Als je voor dat laatste kiest, heb je weer een financiële last minder en dus geld bespaard!

En, heb je die vervelende kriebels nog?

Ik hoop van harte dat het voor jou nu duidelijk is geworden waarom SEO belangrijk is. Het zoekmachine optimaliseren van jouw website kan de groei van jouw bedrijf namelijk enorm stimuleren. Ik kan me dan ook bijna niet voorstellen dat je nu nog vervelende kriebels van het woord SEO krijgt. 

Hi, mijn naam is Jenneke

Ik ben SEO Copywriter en met mijn bedrijf Knallen met SEO help ik mede-ondernemers knallen in de zoekresultaten van Google. Wil je weten hoe je zelf kunt knallen in Google?

 

Masterclass